Vår munhälsa

Jag skrev många inlägg och insändare om äldres tandvård inför valen 2014, 2018 och 2022. Intresset då vara ganska svalt. Avgående regering och tillträdande regering påstod på fullt allvar att det inte fanns några pengar tilltandvård.

Om vi inför avgiftsfri tandvård och ger alla pensionärer 1000 kronor extra per månad i pension så blir det ändå över 20 miljarder kvar per år för att bränna på världens mest korrupta länder.

Jag har tagit upp det tidigare, men tjatar om det igen, då det är ett angeläget ämne. Jag skrev ett brev till Stefan Löfven angående högkostnadsskydd vid tandvård. Jag fick ett intetsägande kryptiskt svar från Stefan Löfvens kansli!

Jag diskuterades högkostnadsskydd med min "privata tandläkare". Jag påstod att ett högkostnadsskydd skulle spara samhället stora kostnader när det gäller följdsjukdomar av dålig tandhälsa.
Tandläkaren frågade då: Vill du ha en sämre tandvård än du har idag?

Bilden här visar professor Björn Klinge som fejkade dåliga tänder och skrämdeslag på en TV-hallåa. Hon backade rakt in i ett skåp när hon såg mina tänder. Efteråt förnekade hon sin reaktion, säger Klinge. Dåliga tänder ett socialt stigma.


Bild: Björn Klinge

Det är vanligt att äldre har problem med mun och tänder. Det framgår i en unik enkät från Sveriges Tandläkarförbund till 1 945 pensionärer om hur de ser på sin munhälsa.

I larmrapporter efter larmrapporter från forskare och munhälsoexperter varnas för konsekvenserna av dagens brister i omsorgen om äldres mun och tänder. Uppsökande och nödvändig tandvård kommer t ex in alldeles för sent.

Många äldre skulle behöva ökat stöd flera år tidigare för att undvika att munhälsan kraftigt försämras. Äldre har idag fram till pensioneringen ofta en lika god munhälsa som när de var yngre, men när inkomsterna minskar, minskar allmänhälsan.

Utan förebyggande insatser kan antalet äldre med munhälsoproblem snabbt bli det dubbla. Med ökade samhällskostnader som följd. Min fråga till nuvarande och tidigare partier är om och när tandvården läggs under högkostnadsskyddet? Svaret är detsamma och att det saknas pengar. Det blir för dyrt för samhället. Hahaha. Jag säger bara en sak - Migrationen!

Modern forskning visar att tandvården för både yngre och äldre är en tickande bomb och att bristande tandvård är en grogrund för många andra sjukdomar. Bland andra stroke och hjärtinfarkt, beroende på inflammatoriska sjukdomar i tänder och tandkött. Kanske även Alzheimer? Sverige kommer att drabbas av en tzunamivåg av dåliga tänder likt Finland under 50- och 60-talen.

Så min hemula fråga är, vilket som blir billigast i längden?

Är det förebyggande tandvård eller är det att kurera följdsjukdomar beroende på tändernas status. Naturligtvis är/blir det dyrare att kurera följdsjukdomar. Därför påstår jag helt fräckt, dock utan akademisk kunskap därom, att tänderna är en del av kroppen tills de ruttnar och trillar ut.

Ps.
Kostnaden för dagens tandvård är 29,5 miljarder. Vi patienter betalar 16.5 miljarder eller 57 procent. Dålig tandvård orsakar sjukvården stora kostnader på grund av följdsjukdomar. Ett högkostnadsskydd vid tandvård skulle spara staten många miljarder och sjukvården stora resurser.
Ds.

Några intressanta länkar om tänder:

Ta ansvar för munhälsan – och livskvalitén för svenska folket

Samband mellan parodontit och cancer